A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái
A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái...
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szalonjában
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szal...

Program


A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA In memoriam Kocsis Zoltán

A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA In memoriam Kocsis Zoltán

Elhangzanak többek között Ligeti György és Dubrovay László művei.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 30. kedd, 19:30

A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA
In memoriam Kocsis Zoltán


Kocsis Zoltán hagyományt teremtett azzal, hogy születésnapján minden évben koncertet adott jótékony célra, muzsikus társait, barátait invitálva közös kamarazenélésre. Ezt a szép hagyományt elevenítette fel – először 2021-ben – az általa közel két évtizeden át vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint alma matere, a Zeneakadémia, és keresztelték el május 30-át a magyar klasszikus zene napjának.

Műsor:
Dubrovay László: VI. („Tavaszi”) szimfónia   
Ligeti György: Concert Romanesc     
***
Claude Debussy – Kocsis Zoltán: Images (oubliées), L. 87
Weiner Leó: Magyar népi táncok – szvit,  op. 18   

Közreműködik: Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Káli Gábor

Kocsis Zoltán tiszteletreméltó szokása volt, hogy születésnapján, május 30-án minden évben jótékonysági hangversenyt adott. Ezt a hagyományt elevenítette fel egykori együttese, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és hajdani alma matere, a Zeneakadémia, amikor 2021-ben közösen megalapították A magyar klasszikus zene napját. A hangversenyek Kocsis születésnapján a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek – részben azzal a nem titkolt céllal is, hogy új magyar klasszikus zeneművek születését ösztönözzék.

VI. („Tavaszi”) szimfóniáját Dubrovay László 2009-ben eredetileg koncertfúvószenekarra írta, utóbb azonban megszültetett a szimfonikus változat is – ezt hallhatjuk most. Ligeti György fiatalkori opusa, a Concert Romanesc (1951) egyszerre tanúskodik a pályakezdő zeneszerző lelkesedéséről a román népzene, és tiszteletéről Bartók művészete iránt. Debussy 1894-es sorozata, az Images (oubliées) nem magyar alkotás, ám részben azzá lett, mikor Kocsis Zoltán az eredetileg zongorára írt három tétel közül a két szélsőt kongeniális módon zenekarra hangszerelte (a középső tétel, a Sarabande hangszerelését Ravel készítette el 1923-ban). A ciklus megszólaltatásával Kocsis sokszor megcsodált univerzális tudása előtt hajtunk fejet. Weiner Leó Magyar népi táncok ciklusa nemcsak eleganciájával ejt rabul, de arra is emlékeztet, hogy a magyar zenekultúrának sok még a tennivalója Weiner munkássága körül, amelynek a két kortárs óriás, Bartók és Kodály művei árnyékában máig kevesebb figyelem jut. A koncert karmestere, a fiatal magyar dirigenstársadalom kiemelkedő tehetségű tagja, Káli Gábor az utóbbi években idehaza és külföldön egyaránt jelentős sikereket arat.

Ajánlatunk


Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek való megfelelés kényszeríti ránk. (Kovács Bálint)

Ajánló


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





impresszum - kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató