A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái
A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái...
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szalonjában
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szal...

Program


Aktuális előadások






2024. október 31. 19:00

Miskolc, Művészetek Háza

CAPRICCIO BÉRLET 1.

Verdi: Requiem

 

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Nyíregyházi Cantemus Kórus

vezényel: Török Levente

 

A nagy példakép, Gioachino Rossini 1868. évi halálakor merült föl Verdiben az önzetlen gondolat, hogy a kor neves olasz komponistái közös gyászmisével állítsanak emléket a zeneköltőnek, s annak minden tételét más-más szerző írja meg – méghozzá ellenszolgáltatás nélkül. 

A terv végül meghiúsult, ám Verdi addigra megírta már a Libera me tételt, amely így saját – később teljessé tett – gyászmise-megzenésítésének magvául szolgálhatott. S mi más lehetett volna természetesebb, mint hogy Verdi operakomponista maradjon Requiemje megalkotásakor is: nagyszabású művét személyes, emberi drámává formálta. Azzal együtt közvetlenül magával ragadó kifejezésmódra törekedett, végeredményként azzal a nemritkán operaszerű dallamvilággal, amely olyannyira hozzájárult a mű azonnali – és máig tartó – sikeréhez.

 

2025. január 27. 19:00

Miskolc, Művészetek Háza

CAPRICCIO BÉRLET 2.

Dukas: A bűvészinas

Saint-Saëns: a-moll gordonkaverseny, Op. 33

Bizet: I. (C-dúr) szimfónia

 

Kodály Filharmonikusok

gordonka: Perényi Miklós

vezényel: Somogyi-Tóth Dániel

 

Francia programmal érkeznek Miskolcra a debreceni Kodály Filharmonikusok, a város főzeneigazgatójának, Somogyi-Tóth Dánielnek a vezényletével. A hangverseny szólistája a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt-díjas, örökifjú gordonkaművész Perényi Miklós lesz. 

Saint-Saëns két gordonkaversenye közül a ma este fölhangzó a-moll darab volt az első. Franciásan színbő alkotás, melynek romantikus karaktertípusai közé még egy XVIII. századot fölidéző, csipkefinom stílusjáték is „befurakodott”. Bizet tizenéves kori szimfóniájának stílusvilága szintúgy visszatekint a megelőző századra, miközben a végeredmény egy ragyogó hangszerelésű, frappáns kompozíció lett. Zeneszerzői szellemesség terén pedig fölülmúlhatatlan alkotás Dukas szimfonikus scherzója, A bűvészinas, amelyet Goethe balladája ihletett.

 

2025. február 24. 19:00

Miskolc, Művészetek Háza

CAPRICCIO BÉRLET 3.

Weber: Oberon – nyitány, Op. 62

Weber: f-moll klarinétverseny, Op. 73

Schumann: IV. (d-moll) szimfónia, Op. 120

 

Miskolci Szimfonikus Zenekar

klarinét: Szitka Rudolf

vezényel: Héja Domonkos

 

C. M. von Weber sorra írta újszerűnél újszerűbb remekeit. Utolsó operájához, az Oberonhoz készült nyitányzenéje friss-játékos szellemességet vegyít poétikus lírával, amit átizzít a megifjodó, önmagára találó, koraromantikus német kultúra életereje. Oberon tündérkirály és Titania tündérkirálynő világfelforgató játékainak ellenpontja a szerző f-moll versenyműve lesz koncertünk első felében, amely Esz-dúr hangnemű párdarabjával együtt a klarinét irodalmának jelentős opusa. Szólista-tolmácsolója, a miskolci születésű Szitka Rudolf a Miskolci Egyetem tanára. Ifjúi lendület, csillapíthatatlan kísérletező kedv – s annak boldogító mámora – fűti át 

Robert Schumann közkedvelt szimfóniáját is. Héja Domonkos karmester, az Augsburgi Állami Színház főzeneigazgatója, tíz év után lesz ismét a Miskolci Szimfonikus Zenekar vendége.

 

2025. április 28. 19:00

Miskolc, Művészetek Háza

CAPRICCIO BÉRLET 4.

Haydn: Orfeusz és Euridiké – nyitány

Mozart: c-moll zongoraverseny (K. 491)

Haydn: 101. (D-dúr, „Óra”) szimfónia

 

Miskolci Szimfonikus Zenekar

zongora: Fejérvári Zoltán

vezényel: Dubóczky Gergely

 

Estünkön bécsi klasszikus mesterművek csendülnek föl. J. Haydn különös címet viselő operája, A filozófus lelke, avagy Orfeusz és Euridiké, a zeneszerző első angliai útja során készült, bemutatójára mégis a XX. század közepéig kellett várni. Nagy sikerrel mutatták be viszont a tizenegy társdarabjával együtt szintén londoni megbízásra keletkezett a 101. szimfóniát egykoron. „Óra” ragadványnevét a lassútétel ketyegésre emlékeztető ritmikájáról kapta. 

W. A. Mozart életművének egyik központi műfaja volt a zongoraverseny. Szenvedély, mélység és drámai erő sugárzik a Fejérváry Zoltán budapesti zongoraművész tolmácsolásában fölhangzó c-moll darabból, amely méltán váltotta ki Beethoven csodálatát is. A karmester Dubóczky Gergely a Szegedi Szimfonikusok művészeti vezetője, aki különösen elkötelezett J. Haydn munkássága iránt.

Ajánló


A Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemese időnként bohókás, máskor lélekmelengető pillanatokon keresztül számlál vissza Jézus születésének éjszakájáig.

Az egyedülálló zenei élményhez különleges borokat, sajtokat és más gasztronómiai csodákat kínálunk, mert ez az az esemény a városban, ami…

Kalandos életet élő vándorcigányok és hatalmukkal visszaélő, galád, mégis nevetséges nemesek a főszereplői a klasszikus Jókai-regényből, A cigánybáróból készült adaptációnak,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





impresszum - kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató