A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái
A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái...
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szalonjában
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szal...

Program


Aktuális előadások



Rendező: John Schlesinger
Szereplők: Jon Voight, Dustin Hoffman, Sylvia Miles, John McGiver, Brenda Vaccaro, Barnard Hughes, Ruth White, Jennifer Salt

 

Vetítés 35 mm-es kópiáról!

A Cinema Niche mögött álló csapat 2024 tavaszán új vetítéssorozatot indít. A Celluloid Nights küldetése újraéleszteni azt a megismételhetetlen élményt, ahogyan kedvenc filmjeinket 35mm-es filmszalagról élhetjük át, miközben egy fiatalabb generációnak talán először adódik ez a kivételes alkalom. Míg a mozik ma már digitálisan projektálnak, a filmvetítés élménye celluloidról egészen más. Olyan kortárs rendezők, mint Christopher Nolan vagy Paul Thomas Anderson számára a filmre forgatás elsősorban alkotói döntés, amely befolyásolja, hogy munkáik hogyan mutatnak majd a nagyvásznon. Hozzájuk hasonlóan, a Celluloid Nights a film anyagiságát ünnepli, felismerve a film, mint fizikai médium egyediségét és örök dicsőségét. 

A sorozat második filmje John Schlesinger klasszikusa, a Hollywoodi Reneszánsz 1969-es provokatív alkotása Dustin Hoffman és Jon Voight felejthetetlen alakításaival.

A brit új hullám egyik legsokoldalúbb rendezője, John Schlesinger az 1960-as évek végén érkezett New Yorkba, hogy elkészítse az Éjféli cowboy-t. A film a barátság pikareszk története, amely egy válságban lévő modern metropolisz pillanatképét örökíti meg, és elindította a hollywoodi filmtörténet egy új, dicsőséges korszakát. Jon Voight karrierjének meghatározó alakítását nyújtja Joe Buckként, a texasi szélhámosként, aki gazdag new york-i nők lakásán keresi a gyors gazdagodás titkát. Társra talál Enrico "Ratso" Rizzóban, a sánta, piti szélhámosban, akit Dustin Hoffman formál meg mindössze két évvel a Diploma előtt című filmben elért sikerei után – rövid időn belül kiérdemelve második Oscar jelölését. Az Éjféli cowboy annak ellenére aratott osztatlan kritikai és kereskedelmi diadalt, hogy homoszexuálitásra tett utalások miatt X besorolást kapott és számtalan korabeli szakmai szerv tiltakozott az ellen, hogy megkapja a legjobb filmnek járó díjat az Amerikai Filmakadémiától (sikertelenül). És bár a New York Times kritikusa a film megjelenésének másnapján (az egyébként pozitív hangnemű) kritikájában azt írta, hogy „(...) az Éjféli cowboy nem állja majd ki az idők próbáját”, Schlesinger filmje rácáfolt az elhamarkodottan ítélőkre: míg a filmtörténet legnagyobbjai unalomig magasztalják interjúról interjúra, Harry Nilsson főcímzenéje a mai napig visszhangzik a fülünkben, ahogy Joe Buck és Ratso is az ellenkultúra ikonikus alakjai maradtak egy fél évszázadon át.

Jegyár: 3.900 Ft

Ajánló


Swiety lengyel magyar politikai krimi, 105 perc, 2024 Lengyel nyelven, magyar felirattal

Az amszterdami Rijksmuseum a történelem legátfogóbb Vermeer kiállítását hozta tető alá: 35, a világban szétszórt, ismert munkájából 28-at felsorakoztat.

Chlopi lengyel animációs film, 114 perc, 2023 lengyel nyelven, magyar felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





impresszum - kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató