A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái
A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái...
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szalonjában
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szal...

Program


Légy jó mindhalálig
6

Légy jó mindhalálig

1892, Debrecen: Nyilas Misi kisdiák – aki egész életét csodálatos és rendkívüli zűrzavarok és kétségbeejtő válságok között vitte végbe – faluról érkezik a híres református kollégiumba. Útravalója a gyermeki hit, bizalom és tisztelet.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. január 26. vasárnap, 16:00

LÉGY JÓ MINDHALÁLIG - musical

Misi sorsát a szülők és a szegénység türelmes jósága vigyázza. Szorgalmasan tanul, jelesekre felelget, és két barátra tesz szert. Pakkot kap hazulról, de diáktársai még a csizmakenőcsöt is felzabálják belőle. Misi a felnőttek közé vágyik.

Dolgozik s pénzt keres, amiből még szegény szüleit is támogatni tudja: Valkay tanár úr magántanítványt szerez neki Doroghyéknál, a végzős Nagy úr pedig átadja neki a vak Pósalaky urat, akinél Misi felolvasó lesz, s ezért is fizetséget kap.

Ám a felnőttek világában is hamarosan csalódik: olyan dolgokról hall, és olyanokat lát, amik nem tartoznak az "államilag jóváhagyott" tananyaghoz: szerelmes üzeneteket kénytelen közvetíteni Török János és Doroghy Bella kisasszony között, akiért az ő kis diákszíve is megdobban… S amikor Pósalaky úr számokkal álmodott, s azokat megtétette Misivel a lutrin, Török János ellopja a kisdiáktól a nyertes lutriszelvényt, és megszökteti Bella kisasszonyt.

Hiába áll mellé az igazgató úr és Valkay tanár úr, a kollégium gonosz tanárai Misit vádolják sikkasztással. A kisdiák átmegy a felnőttek minden gyötrelmén, gyermekül ismeri meg a kenyérkereső emberek földi szenvedéseit, mikor észreveszi, hogy az emberek se nem jók, se nem becsületesek, nincs nyugalom, csak állandó versengés,
amelyben a jóság és a becsület: hátrány.

Végül Misi ártatlansága kiderül, de az átélt csalódás örök nyomot hagy a gyermek lelkében: soha többé nem akar debreceni diák lenni…

A Légy jó mindhalálig a Pál utcai fiúk és a Kincskereső kisködmön mellett a legjobb klasszikus magyar gyermekregény, méltán sorolható a legsikerültebb kritikai realista művek közé. Az önéletrajzi indíttatású történet nem csupán egy kisfiú kalandjainak elmesélése és Debrecen kritikája: szerzője a Tanácsköztársaság bukása utáni személyes válságát transzformálta át a gyermeki sors fájdalmas leírásába.

1936-ban és 1960-ban film készült Misi történetéből.

1991-ben Miklós Tibor és Kocsák Tibor nagysikerű musicalt írt a debreceni Csokonai Színház felkérésére Móricz örökérvényű regényéből. Misi történetének zenés változata Pinczés István rendezéseiben meghódította nemcsak a hazai és a határon túli magyar színházak közönségét, de eljutott Finnországba (Se on elämä), Japánba (Misi gakszei) és az Egyesült Államokba (Stay Good Until Death) is.

A Mezőcsáti Színtársulat és a Debreceni Független Színház közös produkcióját Pinczés István rendezi.

Ajánlatunk


40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Ajánló


Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





impresszum - kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató