A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái
A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái...
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szalonjában
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szal...

Program


Szent Iván-éji csillagles

Szent Iván-éji csillagles

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy a Szent Iván-éji csillaglesre állójegy vásárlásra van lehetőség!

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 23. péntek, 20:00

Program:

20.00 Egy kis éji zene
A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesének koncertje

20.15 Dr. Szalai Tamás csillagász előadása
Előadásában arról mesél majd, mivel is foglalkozik manapság egy csillagász, és hogy milyen érzés Sopronból indulva, alapvetően Magyarországon - de mégis kontinenseken átívelő együttműködésekben - dolgozva lenyűgözően izgalmas, élvonalbeli témákkal foglalkozó kutatóként élni.

21.00 ElmoStix Fénytánc műsor
3 fős koreografált produkció kb. 20. perc időtartamban, többféle LED-es eszköz igénybevételével (hulahopp, poi, ostor…)

21.20 Fényfestés a kőfejtő falaira aláfestő zenével - A ToSoDa Projekt
Stílusuk meghatározása: sprituális drum ‘n bass (is) – többnyire lágy, ellazulós medítativ dallamok, néhol kicsit felpörgetve, egy kis latinos vagy drum’n bass-es lüktetéssel megspékelve.

 21.40 Távcsöves csillagles
A látnivalók között bolygók, holdak, csillagképek, mélyég objektumok (gömbhalmazok, galaxisok, gyűrűs köd) és még számos érdekesség megfigyelése várható.

Dr. Szalai Tamás Sopronban született, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban (Líceum) érettségizett 2003-ban. Ezt követően felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetemre, ahol 2008-ban csillagász szakon diplomázott, majd 2013-ban doktori fokozatot szerzett.

2013 óta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fizikai Intézetének munkatársa, jelenleg adjunktus az intézet Kísérleti Fizikai Tanszékén.

Kutatómunkáját a csillagok végállapotait jelentő szupernóva-robbanások, valamint az azokhoz kötődő porképződés témájában végzi. Legjelentősebb eredményeit a NASA Spitzer-űrtávcső infravörös méréseinek elemzése révén érte el, de - nemzetközi, főleg amerikai kutatókból álló együttműködések tagjaként - többek között a Hubble- és a James Webb-űrtávcső adataival is dolgozik. Több - köztük szülővárosa, egykori középiskolája, illetve volt tanárai neveit őrző - kisbolygó névadó társfelfedezője.

2020 óta kutatócsoport-vezető és a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjasa; korábban elnyerte az SZTE TTIK Kari Tudományos Díját és a "Magyar Tudomány" kategóriában adományozott Junior Príma díjat. 2007-ben a "Sopron Ifjú Tehetsége" címmel tüntették ki. Rövidebb kutatói időszakokat töltött többek között a bostoni Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóintézetben, a Texasi Egyetemen (Austin, USA), valamint a Sydney-i Egyetemen (Ausztrália). Több nemzetközi konferencián tartott előadásokat és poszterprezentációkat, többek között Németországban, Olaszországban, Svédországban, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Japánban, ill. a Húsvét-szigeten.

Oktató- és kutatómunkája mellett az egyetemi közéletben és a tudománynépszerűsítés területén is aktív, utóbbihoz kapcsolódóan rendszeresen tart előadásokat és távcsöves bemutatókat a Szegedi Csillagvizsgálóban, valamint iskolákban, nyári táborokban, ill. kulturális és ismeretterjesztő eseményeken.

Ajánlatunk


A Szép nyári nap című musical valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv határhoz.

Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





impresszum - kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató