A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái
A Játékszínben elkezdődtek az Életrevalók próbái...
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szalonjában
Boba festőművész tárlata a Madách Színház Tolnay Szal...

Program


Utazás Symphoniába - A zenekar / HANG-SZER-SZÁM

Utazás Symphoniába - A zenekar / HANG-SZER-SZÁM

Korosztály: 8-14 év

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 2. szombat, 11:00

Utazás Symphoniába
A zenekar

Körülbelül kétszázötven éve történt, hogy egy Johann Stamitz nevű udvari karmester Mannheim városában létrehozta újszerű zenekarát, amelynek hangszercsoportjai a vonósok, a fafúvósok és a rézfúvósok voltak. Ebben az időben mintegy harminc zenész alkotta a szimfonikus zenekart, amelyhez idővel újabb hangszerek csatlakoztak (például sokféle ütőhangszer), így átlagos létszáma a többszörösére növekedett. A sok hangszer összetartásához szükségessé vált a zenekart irányító, a játékot összetartó karmester is, akinek feladata a vezénylésen túl a művek egységes elképzelés alapján történő betanítása is, hogy azután a hangversenyen igazi symphonia (= együtthangzás) jöjjön létre.

Olaszok, osztrákok, németek és franciák kis túlzással a mai napig vitatkoznak azon, melyik nemzet „találta fel” a szimfónia műfaját. Nem tisztünk igazságot tenni a kérdésben, ám tény, hogy a 18. század közepén élő cseh származású, de német nyelvterületen tevékenykedő komponista, karmester és hegedűművész Johann Stamitz olyan különleges újításokat vezetett be, amelyek új fényben mutatták meg a műfajt. A klasszikus szimfonikus zenekar hangszercsoportjai a vonósok, a fafúvósok és a rézfúvósok voltak. Az egyre növekvő nagyságú, többek között számos ütőhangszerrel bővülő zenekar átlagos létszáma az eredeti többszörösére növekedett. Szükségszerű volt, hogy új pozíció keletkezzen a sokféle hangszer összetartására: a vezénylés mellett az előadott művek egységes elképzelés alapján történő betanítása is a karmester feladata lett. Az elmélet után tere nyílik a gyakorlatnak is: a Tötös Krisztina művészeti vezetésével működő Sinfonietta Eruditának jelentős tudása van arról, hogyan lehet közelebb hozni a hangszerek világát a legifjabbakhoz.

Közreműködők:
Sinfonietta Erudita (művészeti vezető: Tötös Krisztina)
Műsorvezető: Körmendy Zsolt

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Vajon ártatlan vagy bűnös Leonard Vole, a jóképű fiatalember, akit egy idős hölgy meggyilkolásával vádolnak?

Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.

„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki mindent mer, annak lesz igaza! Aki felrúgja a szabályokat, az hozza majd a törvényeket, és aki a legtöbbet meri, annak az igaza lesz a legerősebb. És ráébredtem, hogy a hatalom mindig annak a kezébe kerül, aki hajlandó megragadni. Hogy csak merni kell. Ennyi az egész. És akkor elhatároztam, hogy én merni fogok.”

Ajánló


40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett…

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





impresszum - kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató